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Dear Mr. Mory:

I have yo

1986, in school districts which are subse-

solidations, mergers or annexations,

or purposes of the continuing employment
exception specified in subsection 3121(u) of the Internal

Revenue Code (26 U.S.C. § 3121(u)), as interpreted in Revenue
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Ruling 86-88, and so remain exempt from paying Medicare tax on
their income. For the reasons hereinéfter stated, it is my
opinion that teachers in such circumstances meet the continuing
employment exception set forth therein.

Pursuant to the enactment of section 13205 of the
Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1985
(PL 99-272, 100 Stat. 82), newly hired State and local govern-
mental employees who are not covered by Social Security are
mandatorily covered by Medicare. The earnings of such em-
ployees are subject to the Medicare tax at the rate of 1.45
percent. The tax does not apply, however, to persons in a
continuing employment relationship with a governmental entity
which commenced prior to April 1, 1986. Under subsection
3121 (u) (2) (C) of the Internal Revenue cOde, this continuing
employment exception applies when:

" * % *

(ii) such service is performed by an
individual-

(I) who was performing substantial and
regular service for remuneration for that
employer before April 1, 1986,

(IT) who is a bona fide employee of that
employer on March 31, 1986, and

(III) whose employment relationship with
that employer has not been terminated after
March 31, 1986."
Further, subsection 3121(u) (2) (D) provides:

"(D) - For purposes of subparagraph (C),
under regqulations -
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"(i) All agencies and instrumentalities of
a State * * * shall be treated as a single
employer.

(ii) All agencies and instrumentalities of

a political subdivision of a State (as so

defined) shall be treated as a single employer
* K %W

Revenue Ruling 86-88 was issued to provide guidance,
inter alia, in applying the changes effected by section 13205
of the Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1985.
In its examples of how the continuing employment exception
would be applied in various circumstances, the Revenue Ruling
indicates that employee transfers from one political sub-
division employer to another employer of the same political
. subdivision are covered by the exception. Transfers from one
political subdivision to another, however, do not constitute
continuing employment, for purposes of subsection 3121 (u) (2) (C)
of the Internal Revenue Code, and an employee becomes liable
for payment of Medicare taxes upon the termination of employ-
ment with one subdivision and the commencement of services for
another.

In recent years, a number of school districts in
Illinois have engaged in consolidations (e.g., District A and
District B combine to create District C) or annexations (e.q.,
District D annexes District E, with the enlarged District D
- continuing), which have prompted questions concerning the

continuing employment status of teachers in the affected
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districts. The issue is whether a teacher who continues in
service with the consolidated or enlarged school district is,
‘in essence, continuing in service with his prior employer, or
commencing service with a new employer. The documents enclosed
with your letter indicate that your agency, as well as counsel
for some of the school districts, have contacted the Internal
Revenue Service (IRS) and the Social Security Administration in
an effort to resolve this issue, but no definite conclusion has
been reached. According to a letter from IRS Assistant Chief
Counsel Jerry E. Holmes, dated February 22, 1990, the status of
these employees as continuing employees depends upon whether
the school districts resulting from consolidations or annexa-
tions constitute independent political subdivisions for
employment purposes under Illinois law. It is my opinion that
a consolidated or annexing school district, under Illinois law,
is not an employer independent from the districts which existed
prior to the consolidation or annexation.

While school districts have some characteristics of
independent. political subdivisions, the Constitution specifi-
cally provides that they are not units of local government
(I1l. Const. 1970, art. VII, sec. 1), and State laws control
teacher contractual continued service, particularly in the case
of consolidation or annexation. On November 29, 1990, the
General Assembly overrode the Governor’s veto to enact Public

Act 86-1441. Among other changes, the Act added new section
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10-21.12 to the School Code (Ill. Rev. Stat. 1990 Supp., ch.
122, par. 10-21.12), which provides:

"Sec. 10-21.12. Transfer of teachers. The
employment of a teacher transferred from one
board or administrative agent to the control of a
new or different board or administrative agent
shall be considered continuous employment if such
transfer of employment occurred by reason of any
of the following events:

(1) a boundary chahge or the creation or
reorganization of any school district pursuant to
Article 7, 7A, 11A or 11B; or

(2) the deactivation or reactivation of any
high school pursuant to section 10-22.22b; or

(3) the creation, expansion, reduction or
dissolution of a special education program
pursuant to Section 10-22.31a; or

(4) the creation, expansion, reduction,
termination or dissolution of any joint agreement
program operated by a regional superintendent,
governing board, or other administrative agency
or any program operated pursuant to an
Intergovernmental Joint Agreement. The changes

made by this amendatory Act of 1990 are
arato isti law." '

(Emphasis added.)
This new section clearly provides that teachers who are
transferred from one board to another as the result of a
reorganization (including consolidation or annexation) are to
be considered, for purposes of Illinois law, as being
continuously employed. (I note, in this regard, that prior to
the enactment of Public Act 86-1441, section 11A-10 of the
School Code (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 122, par. 1la-10)

provided that teachers in districts which were combined to
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create a community unit district were automatically transferred
to the new board, so that the new board was obligated to ful-
fill the contracts as if the teachers had been continuously
employed. Public Act 86-1441 added similar language to section
11B-9 of the Code (Ill. Rev. Stat. 1990 Supp., ch. 122, par.
11B-9), with respect to the combining of districts. Further,
similar language is found in section 24-12 of the Code (Ill.
Rev. Stat. 1990 Supp., ch. 122, par. 24-12), with respect to
the transfer of a teaching position by reason of any district
boundary change.)

In similar circumstances, the Federal Appellate court,
in Board of Education of Muhlenberg Co. v. United States (6th
Cir., 1990), 920 F.2d 370, held that teachers who were employed
by the school districts which were consolidated to create the
Muhlenberg County District were continuing employees of an
employer whose name was changed. Like those of Illinois,
Kentucky statutes required the consolidated district to honor
the teaching contracts of the pre-existing districts.

When it enacted the amendment requiring newly hired
State and local governmental employees to be covered by
Medicére, Congress anticipated some problems in determining
whether particular entities were separate employers. The
report of the Committee on Ways and Means states:

" ) x % *

The Committee expects that cases in which
the distinctions are more difficult to make will
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be judged according to the independence of the

'second employing unit from the first, as an

employer." (H. R. Rept. No. 99-24, 99th Cong.,

lst Sess. 26-27 (1985).)

The statutes of the State of Illinois, which are applicable to
reorganized school districts, require the reorganized district
to honor the contracts and continue the employment of teachers
eﬁployed by the districts from which the reorganized district
was created. The second employing unit has no independence, as
an employer, from the first. Thus, under the Committee on Ways -
and Means’ suggestion, employees of reorganized districts in
Illinois should not be considered employees of a new political
subdivision employer when they continue service for the
reorganized school district.

Therefore, it is my opinion that teachers in a
consolidated or annexed district should not be considered newly
hired employees of the resulting entity, for purposes of
section 3121.of the Internal Revenue Code, but rather should be
covered by the "continuing employment" exception to coverage.
Therefore, those teachers who began employment with a school
district on or before March 31, 1986, and whose employment has
subsequently been affected by a consolidation, annexation or

other reorganization, should not thereby become liable for

payment of the Medicare tax.
Respectfully yours,

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL




